Aanhoudingen voor voorbereiding aanslag met bomvesten of autobommen in Nederland

Een antiterrorisme eenheid van de Dienst Speciale Interventies (DSI) heeft aanhoudingen verricht in een onderzoek naar voorbereiding van een bomaanslag met bomvesten en een of meer autobommen.

Het is niet duidelijk geworden wat het doelwit van aanslag had moeten zijn. Er zijn bij de verdachten, mannen van 20 en 34 jaar uit Zoetermeer geen vuurwapens of explosieven aangetroffen. In een verborgen ruimte boven een plafond in de woning van een van de mannen, ontdekte de politie een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met simkaarten.

De Landelijke Eenheid van de politie startte begin oktober een strafrechtelijk onderzoek met informatie van de AIVD. In een zogenoemd ambtsbericht van de inlichtingendienst stond dat de verdachten de bedoeling hadden om een jihadistische aanslag te plegen. Zij zouden daarbij gebruik willen maken van explosieven en hiervoor een training willen volgen. De aanslag zou ergens eind dit jaar plaatsvinden middels bomvesten en/of autobommen.

Het verdere bewijs tegen de mannen is verkregen door de inzet van politie-infiltranten. Een zorgvuldig opgezette, grootschalige politieactie onder leiding van het Landelijk Parket leidde maandagmiddag tot de aanhouding van de verdachten. Een speciaal team arresteerde een man op straat in Den Haag en de ander in zijn woning in Zoetermeer. De verdachten zitten vast en het onderzoek wordt voortgezet.