Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

‘Achtervolgingen, undercovers en gps-trackers in strijd tegen bijstandsfraude’

Sociale diensten blijken zeer ver te gaan in de strijd tegen bijstandsfraudeurs. Hierbij worden mensen onder meer achtervolgd en gps-trackers ingezet.

Dat meldt de Volkskrant op basis van zaken van verschillende verdachten van bijstandsfraude. Gemeentes gaan heel ver en zetten verborgen camera’s, gps tracker’s, auto-achtervolgingen en undercovers in om mensen te bespieden.

Dit kan allemaal omdat verdachten van bijstandsfraude niet onder het strafrecht vallen maar onder het bestuursrecht. Het is algemeen bekend dat gemeentes er alles aan doen om mensen te ontmoedigen die een uitkering willen aanvragen. Vanaf het begin al proberen ze cliënten te pakken om de kleinste dingen zodat een uitkering kan worden geweigerd of gekort.

De sociale diensten die in het stuk genoemd worden willen niet reageren op individuele gevallen. Hoeft ook niet want de agressieve werkwijze van sociale diensten is algemeen bekend. Het is wel zo dat elke gemeente anders is qua beleid en werkwijze maar bepaalde sociale diensten (de meeste!) behandelen uitkeringerechtigden zeer dubieus.