Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Acteur aangeklaagd voor in scène zetten racistische aanval vraagt om seponering rechtszaak

De Amerikaanse acteur Jussie Smollett heeft opnieuw verzocht om een tweede rechtszaak tegen hem inzake valse aangifte te seponeren.

Dat blijkt uit rechtbankdocumenten. Volgens de advocaten van de acteur zijn de verklaringen van twee broers die beweren dat hij hen zou hebben betaald om een racistische en homofobe aanval op hemzelf in scène te zetten ongeldig. Een rechter zou dat volgens de advocaten hebben geoordeeld tijdens de eerste zaak tegen de acteur.

In 2019 deed Smollett aangifte en beweerde dat hij op 29 januari 2019 zou zijn belaagd door twee mannen. De daders zouden tijdens de aanval volgens de acteur, ‘Make America Great Again’ hebben geroepen. Verder zouden de mannen een touw om de nek van Smollett hebben gedaan en een vloeistof over hem heen hebben gegooid. De politie in Chicago stelde een onderzoek in en kwam later tot de conclusie dat de acteur de aanval in scène had gezet.

Een speciaal aanklager heeft in februari van dit jaar, op basis van de verklaringen van de broers, zes nieuwe aanklachten tegen Smollett geformuleerd. Eerdere aanklachten tegen de acteur wegens het doen van een valse aangifte over een vermeende mishandeling waren in 2019 ingetrokken. Een eerder verzoek tot seponering van de tweede rechtszaak is in oktober al een keer afgewezen.