ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Advocaat Ridouan Taghi aangehouden tijdens bezoek in EBI, mogelijke uitbraak gepland

De politie heeft een advocaat van Ridouan Taghi aangehouden in de EBI.

Het gaat om de 38-jarige Youssef T. uit Utrecht, een neef van de vermeende topcrimineel. Justitie heeft een onderzoek ingesteld en uit onderschepte communicatie zou blijken dat Taghi vermoedelijk bezig was met het organiseren van een gewelddadige ontsnapping. Daarnaast zijn er volgens een woordvoerder aanwijzingen dat hij op zoek is naar adresgegevens van personeel van DJI. De advocaat zou als soort boodschapper naar de buitenwereld hebben gefungeerd.

Volgens het OM zou de verdachte communicatie van Taghi hebben bezorgd aan andere leden van de criminele organisatie. Als advocaat had T. vrije toegang tot Taghi. De contacten tussen hen waren onzichtbaar en oncontroleerbaar voor politie en OM. Zij hadden in hun relatie advocaat – cliënt het recht om volstrekt vertrouwelijk met elkaar te kunnen spreken en vrijelijk stukken uit te wisselen.

Sinds maart blijkt de advocaat meerdere keren urenlang op bezoek te zijn geweest in de EBI en heeft hij tientallen keren telefonisch contact gehad met Taghi. In eerste instantie was hem de toegang geweigerd door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Er is destijds door de deken van de orde van advocaten niet vastgesteld dat de advocaat misbruik maakte van zijn geheimhouderstelefoon. In beginsel mag een verdachte een onbeperkt aantal advocaten op bezoek krijgen.

De recherche startte in februari van dit jaar een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke communicatie die RIdouan Taghi vanuit de gevangenis met de buitenwereld zou hebben. Uit onder meer onderschepte PGP-berichten van SKY ECC kwam de verdenking dat hij vanuit de EBI door zou zijn gegaan met criminele activiteiten. Tijdens het onderzoek bleek volgens het OM dat de neef zijn positie als advocaat mogelijk zou misbruiken.

Met toestemming van de rechter-commissaris zijn bijzondere opsporingsbevoegdheden ingezet om vast te kunnen stellen of de communicatie tussen de advocaat en Taghi ook daadwerkelijk strafbaar zou zijn. Het OM is daarbij zeer omzichtig te werk gegaan. Een belangrijk aspect is geweest dat het verschoningsrecht dat de advocaat toekomt zou worden gewaarborgd. De verdachte is vandaag tijdens een bezoek aangehouden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Zijn kantoor en woning zijn doorzocht door de politie. Er is beslag gelegd op notitieboekjes, aantekeningen en digitale gegevensdragers. Ook de cel van Taghi in de EBI is doorzocht.

De advocaat is na zijn aanhouding in verzekering gesteld en wordt verhoord. Hij wordt formeel verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich richt op witwassen, handel in verdovende middelen en het voorbereiden van moord. Hij wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.