Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Advocaten overleden Russische oppositieleider Navalny krijgen tot 5,5 jaar gevangenisstraf

Drie advocaten, Vadim Kobzev, Igor Sergunin en Aleksej Liptser, zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een “extremistische organisatie”.

De advocaten verdedigden de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. De straffen variëren van 3,5 tot 5,5 jaar gevangenisstraf.

Veroordeling in verband met Navalny en extremistische organisatie

De zaak werd achter gesloten deuren behandeld in Petoesjki, een stad ten oosten van Moskou. Volgens de rechtbank hebben de advocaten hun status misbruikt om berichten door te sturen tussen Navalny en zijn collega’s. Igor Sergunin bekende schuld en kreeg een lichtere straf van 3,5 jaar, terwijl Aleksej Liptser 5 jaar en Vadim Kobzev 5,5 jaar celstraf kreeg.

Over Aleksej Navalny en zijn zaak

Aleksej Navalny was een prominente Russische oppositieleider die fel oppositie voerde tegen het regime van president Vladimir Poetin. Hij zat jarenlang gevangen, vooral vanwege zijn politieke activisme en inspanningen om corruptie aan de kaak te stellen. In februari 2024 overleed Navalny onder verdachte omstandigheden in een gevangenis in Siberië. Zijn dood leidde tot wereldwijd debat over mensenrechten en politieke vervolging in Rusland. Navalny’s bondgenoten en advocaten, zoals Vadim Kobzev, Igor Sergunin en Aleksej Liptser, hebben consequent de strijd aangebonden tegen de onderdrukking van politieke oppositie in Rusland. Hun veroordeling onderstreept de groeiende repressieve aanpak van kritische stemmen door het Russische regime.

Wetgeving en kritiek op bewijsverzameling

De advocaten bekritiseren de juridische procedures die hun betrokkenheid bij Navalny’s zaak hebben vastgesteld, met name het gebruik van afluisterpraktijken en communicatiecontrole. In Rusland is het namelijk wettelijk verboden om communicatie tussen advocaten en cliënten te onderscheppen, wat in deze zaak als een grove schending van de rechten wordt gezien.

Deze veroordeling versterkt de zorgen over de juridische situatie in Rusland, waarbij politieke dissidenten steeds vaker worden vervolgd en gemarginaliseerd.

Volg Crime Nieuws op:

WhatsApp Instagram Snapchat Twitter (X)