Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Advocaten Willem Holleeder willen zussen en ex opnieuw horen als getuige

De advocaten van Heineken-ontvoerder Willem Holleeder willen zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog opnieuw horen.

Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens een zogenoemde regiezitting in het hoger beroep tegen Holleeder. Naast het horen van de zussen en ex willen de advocaten ook kroongetuigen Fred Ros en Peter La Serpe oproepen. De verdediging is verder van plan Dino Soerel, Mink Kok en Fred Teeven op te roepen en te horen in verband met het hoger beroep van Willem Holleeder. Het gerechtshof moet nog beslissen of de verzoeken tot het horen van alle getuigen worden toegewezen.

De Amsterdamse rechtbank heeft Holleeder destijds veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het opdrachtgeven/betrokkenheid bij verschillende liquidaties. Het gaat om de moorden op Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Daarnaast is de verdachte schuldig bevonden inzake de mislukte aanslag op John Mieremet in 2002 en de uiteindelijke liquidatie van Mieremet in 2005.

‘Het vonnis van de rechtbank bewijst de juistheid van de beleving van Willem Holleeder dat deze zich voorafgaand aan de aanvang en zeker ten tijde van de behandeling ter zitting een overtuiging had gevormd over zijn schuld of onschuld’, stelt Janssen in een openbaar gemaakte appelmemorie. Volgens de advocaat is dit een van de redenen dat de verdediging direct in hoger beroep is gegaan.

De advocaat noemt onder meer het feit dat er geen kritische vragen door de rechtbank werden gesteld aan de zussen Holleeder. Hun getuigenissen zijn voor waar aangenomen en de rechtbank heeft geen enkele kritische vraag gesteld aan de zussen. De verklaringen werden gezien als belangrijk bewijs tegen Willem Holleeder. Verder is er geen enkel technisch of ander soort bewijs inzake betrokkenheid van de verdachte bij liquidaties.