Blokken cocaïne (foto ter illustratie)

‘Agent kocht stacaravan, Smart en Mercedes van drugsgeld’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een 60-jarige politieagent uit Almere vier jaar celstraf geëist waarvan één voorwaardelijk voor de diefstal van ruim 9 kilogram cocaïne en bijna 700 gram heroïne. Daarnaast wordt hij verdacht van witwassen.

De drugs met een waarde van om en nabij de 280.000 euro werden in maart 2015 gestolen uit een kluis in het Keten Beslaghuis van de Nationale Politie in Amsterdam. De drugs zijn volgens OM gestolen op een tijdstip waarop alleen de verdachte aanwezig was in het Keten Beslaghuis. Ook zou uit camerabeelden blijken dat de man ten tijde van de diefstal alleen in het magazijn is geweest dat naast de kluis ligt. De verdachte ontkent in alle toonaarden de drugs te hebben gestolen.

Van de winsten gehaald uit de verkoop van de gestolen drugs zou de man volgens justitie een Mercedes-Benz SLK 350, een Smart Roadster en een stacaravan hebben gekocht. Ook zou hij verschillende reisjes naar Spanje en Griekenland met het ‘drugsgeld’ hebben betaald. Het OM is van plan om de man te plukken van zijn vermeend crimineel verkregen vermogen.

De officier van justitie rekent het de man zwaar aan dat hij als politieagent deze diefstal zou hebben gepleegd en veel geld heeft verdiend met de verkoop van drugs. “Uitgerekend van medewerkers van politie en justitie mag en moet worden verwacht dat zij zich integer gedragen, zij hebben immers een voorbeeldfunctie in de maatschappij”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.