ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

‘AIVD maakte gebruik van Israëlische hacksoftware in jacht op Ridouan Taghi’

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft in de jacht op Ridouan Taghi gebruik gemaakt van de omstreden hacksoftware van het Israëlische bedrijf NSO Group.

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de software is gebruikt om onder meer in 2019 binnen te dringen in de telefoon van Taghi. Vier anonieme bronnen zeggen dat de AIVD gebruikmaakt van Pegasus, zoals de software heet. De organisatie zelf wil niet reageren op de kwestie en werkwijze die toegepast is in de jacht naar Taghi. Ook het hackbedrijf NSO Group weigert te bevestigen of Nederland de software heeft aangeschaft.

Taghi is de hoofdverdachte in het Marengo-proces en wordt verdachte van het opdracht geven tot een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai.

De vermeende rechterhand van Taghi, Saïd R., werd later getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin. Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel.