© crime-nieuws.nl

Ambtenaar gebruikte gemeente Doetinchem als ‘flappentap’ en maakte 1,9 miljoen euro buit

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een ambtenaar die werkzaam was bij de gemeente Doetinchem. ‘De verdachte gebruikte de gemeente als flappentap’.

De man had vanwege zijn functie de bevoegdheid om facturen te accorderen en zou volgens het OM vanaf 2008 fraude gebben gepleegd. Sindsdien werden er valse facturen opgemaakt op naam van bedrijven waaraan de zus van de verdachte verbonden was. Vervolgens keurde hij de uitbetaling van de vervalste facturen zelf goed. Het geld werd overgemaakt naar bankrekeningen die gelieerd waren aan de bedrijven en vervolgens (deels) overgeboekt naar rekeningen van de ambtenaar of contant aan hem overhandigd. De verdachte en zijn zus hebben het geld volgens het OM samen verdeeld.

Nadat de fraude werd ontdekt in 2020 werd de ambtenaar ontslagen. Er is aangifte gedaan en het blijkt dat er ruim 1,9 miljoen euro is verdwenen. ‘Als er geld nodig was, werd even een factuurtje geregeld. Verdachte gebruikte de gemeente als flappentap’, aldus de officier van justitie. Tegen de man is een gevangenisstraf van 40 maanden geëist voor fraude en het witwassen van crimineel vermogen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.