Amerikaan aangehouden in coldcase onderzoek naar moord op prostituee in 2003 in Amsterdam

De politie heeft in verband met een coldcase zaak rond de moord op een prostituee in Amsterdam, na 17 jaar een verdachte aangehouden.

Het slachtoffer, de 42-jarige Yvette Looijs, werd in 2003 dood aangetroffen in het Bijlmerpark in Amsterdam. Het lukte de politie jarenlang niet om een verdachte te vinden. In 2017 was er eindelijk een doorbraak toen het coldcaseteam bezig was met een andere zaak en er plotseling ‘belangrijke informatie’ over de dood van Looijs naar voren kwam. Dat leidde vorig jaar tot een verdachte.

De man blijkt een 60-jarige Amerikaan te zijn. Hij verbleef enkele jaren in Nederland en was inmiddels weer gaan wonen in de Verenigde Staten. Daar is hij aangehouden en eind april uitgeleverd aan Nederland. Hij is voorgeleid en zit sindsdien vast voor de moord op Yvette Looijs.

Looijs kwam op 15 november 2003 door geweld om het leven. Haar lichaam werd in de bosjes gevonden waarna er een onderzoek werd ingesteld. Volgens de politie leidde de vrouw destijds een zwervend bestaan in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost. Ze was verslaafd aan harddrugs en prostitueerde zichzelf. De politie vermoedde na haar dood dat haar laatste klant degene was die Looijs om het leven heeft gebracht.

Uit onderzoek bleek al snel dat de verdachte een Amerikaanse man uit New York moest zijn, die naar eigen zeggen Matthew heette. Dat wist de politie doordat de man naar verluidt tegen omstanders heeft gezegd dat hij Looijs in het Bijlmerpark had geslagen en haar daar achter had gelaten. De verdachte zit nu vast en wordt verhoord over zijn rol bij de dood van de prostituee.