Amerikaanse (ex)commando’s veroordeeld tot 20 jaar voor mislukte staatsgreep Venezuela

In Venezuela zijn twee Amerikanen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor betrokkenheid bij een mislukte staatsgreep.

De voormalige commando’s waren in mei betrokken bij een poging om het regime van president Maduro om ver te werpen. De groep gewapende mannen is via Colombia het land binnengekomen om de staatsgreep uit te voeren. Er ontstond een vuurgevecht met regeringstroepen waarbij acht huurlingen om het leven kwamen. Na de schietpartij werden bij een actie 66 personen opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij de staatsgreep. De operatie om de president om ver te werpen zou in de VS zijn opgezet door een andere voormalige commando.

De twee Amerikanen die nu zijn veroordeeld, werden een dag na het vuurgevecht elders in Venezuela gearresteerd. Volgens de Venezolaanse aanklager hebben ze hun betrokkenheid bij de operatie inmiddels bekend. Het plan was om de Venezolaanse oppositieleider Guaido aan de macht te brengen. De oppositieleider en de VS zeggen van niets te weten omtrent de mislukte staatsgreep en plannen.