© Politie

Amsterdammer op Nationale Opsporingslijst voor dodelijke schietpartij ripdeal aangehouden in België

In België is een Amsterdammer aangehouden die op de Nationale Opsporingslijst stond voor een dodelijke schietpartij bij een ripdeal.

Op 21 december 2019 hebben de verdachten in Almere een afspraak met drie mannen. Het gaat om een drugsdeal waarbij de verdachten zich voordoen als kopers. Op camerabeelden is te zien hoe het vijftal in de middag een appartementencomplex ingaat. Als ze een woning binnengaan, wordt volgens de broer van het slachtoffer vrijwel direct geroepen: ‘Schiet!’ en ‘Ik vermoord je!’ Het slachtoffer wordt kort daarna van dichtbij in zijn borst geschoten. De verdachten schieten ook op zijn broer maar die overleeft de schietpartij. Na een vechtpartij gaan de rippers er met een rugzak vandoor.

De twee achtergebleven mannen waarschuwen de hulpdiensten. De neergeschoten man blijkt ondanks hulp echter niet meer te redden. Aan de hand van de verklaringen van de aanwezigen en camerabeelden kan de politie de verdachten identificeren. Ook DNA-sporen in de woning en een door een verdachte verloren document linken de mannen aan het incident. Dit leidde in februari 2020 tot de aanhouding van een 21-jarige man uit Aalsmeer.

De 26-jarige verdachte uit Amsterdam werd enige tijd gezocht en is op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Het gaat om Youssef Ben H. die op de Nationale Opsporingslijst staat. Zijn zaak is bij verstek behandeld. Ben H. is nu in het Belgische Anderlecht getraceerd en aangehouden. Hij heeft zich hevig verzet bij de aanhouding. De verdachte zit vast in afwachting van overlevering aan Nederland.