De rechtbank heeft een Amsterdammer veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor het ophangen van een handgranaat bij het supportershome van ADO Den Haag.

De 18-jarige man is schuldig bevonden aan bedreiging, aan het voorhanden hebben van een handgranaat en het beschadigen van het supportershome. Hiervoor heeft hij 18 maanden cel waarvan 4 voorwaardelijk opgelegd gekregen. Twee andere mannen zijn vrijgesproken. Uit het dossier blijkt niet dat zij wisten dat de verdachte een handgranaat bij zich had, dat hij die ging ophangen bij het ADO-supportershome en daar rode kruizen zou aanbrengen, aldus de rechtbank.

Op 8 april 2019 werd de politie gewaarschuwd en heeft een onderzoek ingesteld. Het bleek te gaan om een echte granaat waarop de Explosieven Opruimingsdienst werd ingeschakeld om het explosief onschadelijk te maken en veilig af te voeren.

Op camerabeelden was te zien hoe maandagavond 8 april rond half elf een zwarte Mercedes stopte bij het supportershome op het verlaten bedrijventerrein. Een man stapte uit de auto van de bijrijdersstoel, liep naar de muur en was even bezig. Hij stapte daarna weer in de auto die intussen een rondje had gereden. Daarna stapte er vermoedelijk een andere man uit de auto. Ook hij liep naar de muur en was daar even bezig. Vervolgens liep hij terug naar de auto, stapte in achter de bestuurder waarop de auto wegreed.