De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Amsterdammer vrijgesproken voor levering vuurwapens terroristische aanslagen Parijs

Een Amsterdammer is vrijgesproken door de rechtbank in verband met het leveren van wapens gebruikt bij de aanslagen in Parijs.

De 33-jarige man werd verdacht van mogelijke betrokkenheid bij levering van vuurwapens aan de daders van de aanslagen. De voorlopige hechtenis van de verdachte was al opgeheven in april 2022. Er waren volgens het OM aanwijzingen dat de man een bemiddelende rol heeft gespeeld voor de levering van de wapens. Aanwijzingen dat hij wist dat deze gebruikt zouden worden voor een terroristische aanslag zijn er nooit geweest.

Het onderzoek naar de herkomst van de automatische vuurwapens liep van 2017 tot 2023. De recherche en het OM hebben alles op alles gezet om de herkomst van de gebruikte wapens en de mogelijke rol van Nederlandse wapenhandelaren te achterhalen. Er waren aanwijzingen dat de gebruikte wapens afkomstig waren uit Nederland. Een van de verdachten van de aanslagen in Parijs en Brussel verklaarde destijds in België dat hij dit had gehoord van een medeverdachte, iemand die op 22 maart 2016 een zelfmoordaanslag pleegde op de luchthaven Zaventem.

In chatgesprekken op WhatsApp werd gesproken over ‘Clio’s’. Volgens het OM ging dat om wapens. Verder bewijs is er niet tegen de Amsterdammer. De rechtbank heeft hem dan ook wegens gebrek aan overtuigend bewijs vrijgesproken.