Amsterdammers regelden piloot uit Colombia voor ontsnapping topcrimineel uit gevangenis

De Amsterdamse criminelen die Benaouf A. wilden bevrijden uit de gevangenis in Roermond, hadden hiervoor een piloot uit Colombia geregeld.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was het de bedoeling dat de 54-jarige Colombiaan de helikopter zou besturen waarmee de 33-jarige topcrimineel bevrijd zou worden. De man werd in Parijs aangehouden en is door de Franse autoriteiten overgeleverd aan Nederland.

In het onderzoek naar de verijdelde ontsnappingspoging hield de politie al vijf personen uit Amsterdam aan. Het gaat om twee 19-jarige mannen en drie van 21, 24 en 26 jaar. Een 30-jarige Fransman is op 11 oktober doodgeschoten door de politie nadat de bevrijdingsactie was verijdeld. Naar een aantal personen wordt nog gezocht.

De man die bevrijd zou worden, de 33-jarige Benaouf A., is na de mislukte ontsnappingspoging overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. De eerste pro forma behandeling staat gepland op 3 januari 2018 . De zaak zal dan nog niet inhoudelijk worden behandeld.