Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Amsterdamse drillrappers vrijgesproken inzake oproepen tot geweld in videoclip

In hoger beroep zijn twee Amsterdamse drillrappers vrijgesproken inzake opruiing (oproepen tot geweld) in een videoclip.

De rappers werden vorig jaar november veroordeeld tot taakstraffen vanwege opruiing. Biggs Kaki en Jorra zouden volgens justitie in hun videoclip Intensive Care hebben opgeroepen tot geweld. Het gerechtshof ziet dit anders en heeft de rappers vrijgesproken. Het OM had 180 uur taakstraf geëist.

De twee verdachten zijn op 28 en 29 april 2020 aangehouden op verdenking van wapenbezit naar aanleiding van een videoclip waarin met nepvuurwapens werd gezwaaid. Nadat de politie in augustus 2020 een andere videoclip van de beide verdachten ontdekte, werd de verdenking volgens een woordvoerder uitgebreid met opruiing. Het was de eerste keer dat het OM (drill)rappers heeft vervolgd vanwege hun teksten en videoclips.

De officier van justitie had een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist tegen de Amsterdammers. In de videoclip waar het om gaat wordt naar het standpunt van het OM niet alleen geweld verheerlijkt maar ook aangezet tot geweld. De grens van artistieke vrijheid en vrijheid van meningsuiting is daarmee volgens het OM overschreden.