Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Amsterdamse rappers Chivv en Bigidagoe vrijgelaten, mogelijk gewapend conflict voorkomen

De Amsterdamse rappers Chivv en Bigidagoe zijn op vrije voeten gesteld maar blijven wel verdachte.

Met de aanhouding van drie personen afgelopen vrijdag en zaterdag is mogelijk een gewapend conflict voorkomen. Twee Amsterdammers van 23 en 25 (Danzel S. alias Bigidagoe) werden vrijdag aangehouden op verdenking van diefstal met geweld, bedreiging en wapenbezit en de 26-jarige Chivv zaterdag op verdenking van diefstal en bedreiging. De drie mannen uit de rapscène in Zuidoost zouden een conflict hebben over een gestolen ketting.

Op basis van informatie en video’s op social media rees volgens justitie de verdenking dat de drie verdachten het conflict gewelddadig wilden oplossen.
Gezien de maatschappelijke onrust en de potentiële escalatie waarbij vuurwapengeweld niet wordt geschuwd, hebben politie en het OM besloten om de drie mannen aan te houden. Daarmee is mogelijk een snel oplopend gewapend conflict voorkomen, aldus een woordvoerder van justitie.

De drie verdachten zijn voorgeleid bij de rechter-commissaris (rc), die de bewaring van de drie verdachten heeft afgewezen. Er is wel voldoende verdenking, aldus de rc, maar onvoldoende ernstige bezwaren om ze langer vast te houden. De verdachten zijn heengezonden.

Vanuit de gemeente zijn bestuurlijke maatregelen genomen om te voorkomen dat de drie mannen zich in bepaalde delen van Amsterdam kunnen begeven.