© Politie

Amsterdamse recherche heropent cold case rond romp man gewikkeld in plastic in IJ

De Amsterdamse recherche heeft het onderzoek naar een romp aangetroffen in het IJ, weer heropenen.

Op 30 januari 2013 werd door een voorbijganger een groot blauw plastic pakket gezien in het water, ter hoogte van de NDSM-werf, en schakelde de hulpdiensten in. Wanneer agenten het pakket uit het water halen, blijkt er een romp van een man in te zitten. Het hoofd en de ledematen ontbreken. Deze lichaamsdelen zijn nooit gevonden.

De romp is uitgebreid onderzocht en er zijn meerdere aanwijzingen dat sprake is geweest van een misdrijf. De man ligt begraven op Sint Barbara. Onderzoek heeft uitgewezen dat de man uit Oost-Europa afkomstig is. Het cold caseteam hoopt op een later moment meer over de identiteit van het slachtoffer te kunnen zeggen.

Of de man het slachtoffer is geworden van moord of dat hij onder andere omstandigheden is overleden en dat daarna is geprobeerd zijn lichaam te laten verdwijnen, is niet duidelijk. Het onderzoek van het cold caseteam is erop gericht om te achterhalen wie bij deze zaak betrokken zijn. Daarbij is de hulp van het publiek, ook 9 jaar later, altijd nog van groot belang, meldt een woordvoerder. Het is belangrijk om te weten of er mensen zijn die destijds het blauwe pakket in het water hebben gezien.

Om het blauwe plastic zat een bruin touw geknoopt. Die knoop bestond uit een zogenaamde oogspits en takeling. Voor het maken van zo’n knoop is een bepaalde vaardigheid nodig. Mogelijk zegt dat iets over de verdachte(n). Diverse tips zijn destijds nagelopen maar hebben onvoldoende concrete aanwijzingen opgeleverd. Ook is nog steeds niets boven tafel gekomen over de andere lichaamsdelen die ontbreken. Rechercheurs horen het graag als mensen daar meer informatie over hebben in combinatie met deze zaak.

© Politie