Amsterdamse Top 600 crimineel Ali B. veroordeeld tot celstraf voor opblazen geldautomaat

De rechtbank heeft de Amsterdamse crimineel Ali B. (27) veroordeeld tot vier jaar cel voor het opblazen van een geldautomaat bij een plofkraak.

Volgens Het Parool herkenden vijftien agenten van verschillende wijkteams de verdachte Ali B. van beelden van de bewakingscamera’s. Daarop was één van de plofkrakers duidelijk te zien doordat hij was vergeten zijn bivakmuts over zijn gezicht te trekken. De agenten herkenden B. direct aangezien ze al jaren veelvuldig in contact zijn geweest met de verdachte en zijn familie.

Bij de plofkraak op 28 december werd op het Surinameplein een geldautomaat opgeblazen. Het bleef bij een poging en de daders hebben niets buitgemaakt. Wel is er voor tientallen duizenden euro’s schade ontstaan. De officier van justitie had vijf jaar cel geëist maar daar is de rechtbank niet in meegegaan en heeft een straf van vier jaar opgelegd.

De veroordeelde Ali B. is vaker in aanraking geweest met politie en justitie en stond jaren in de Top 600 van gewelddadige Amsterdamse criminelen. Hij kwam landelijk in de media toen hij uit een kliniek ontsnapte in de laatste fase van zijn detentie. Zijn broer Anouar is tot levenslang veroordeeld voor de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt. Die zaak wordt nog in hoger beroep behandeld.