Franse onderzoekers gaan er vanuit dat de viervoudige moord bij het meer van Annecy eerder dit jaar, is gepleegd door een psychopaat. Bij het bloedbad kwamen de Iraakse Brit Saad Al-Hilli, zijn vrouw Iqbal zijn schoonmoeder en een fietser om het leven. Zijn twee dochters overleefden het bloedbad.

Onderzoekers gingen er vanaf het begin vanuit dat de Iraakse familie het doelwit was van de schietpartij. Daarna heeft de politie ook rekening gehouden met het scenario dat de fietser het doelwit was van de moordenaar. Maar hoofdofficier van justitie Eric Maillaud heeft nu tegen de BBC verklaard dat ze 99 procent zeker er van zijn dat de Iraakse familie het doelwit was.

Het motief voor de moorden is nog altijd een raadsel. Volgens Maillaud moet de dader in een groot gebied gezocht worden, dat zich uitstrekt over Zwitserland en Italie. ‘We zoeken iemand die mogelijk psychiatrische problemen heeft en toegang tot wapens heeft: jagers, wapenverzamelaars, leden van een schietclub. Zonder twijfel is het iemand die eerder heeft gemoord. We weten niet of het om een huurmoord gaat, maar als dat zo is, is het erg slecht uitgevoerd.’

Eerder werd al duidelijk dat de schutter meerdere keren moet hebben herladen. Daardoor overleefde de oudste dochter het waarschijnlijk omdat de dader haar niet meer kon doodschieten. Zij heeft, waarschijnlijk, wel klappen met de kolf van een wapen gehad. Volgens onderzoekers is de schutter daarna mogelijk gevlucht omdat hij is geschrokken.

Volgens het onderzoek is de moordenaar ook minimaal een keer gevallen en heeft hij gebruik gemaakt van een antiek wapen, waarschijnlijk een Luger P06. Dat wapen werd in de jaren ’30 gebruikt door het Zwitsers leger. De Luger is in Zwitserland een veel voorkomend wapen omdat oud-militairen hun wapen mogen houden.