Apothekers moeten bijna 640 miljoen euro betalen voor verkoop verslavende pijnstillers

In de Verenigde Staten zijn apothekers veroordeeld tot het betalen van bijna 640 miljoen euro voor de verkoop van verslavende pijnstillers.

Het gaat om de grote apothekers CVS, Walgreens en Walmart. Gezamenlijk moeten ze twee districten in de staat Ohio in totaal 650,5 miljoen dollar betalen. Dat heeft de rechtbank bepaald. Nooit eerder werden verkopers, en niet distributeurs en farmaceuten, aansprakelijk gesteld voor hun rol in de opiatencrisis in de VS.

Er is een enorme stijging te zien in het gebruik van opiaten onder Amerikanen. Dit is direct te wijten aan het op grote schaal voorschrijven van zware pijnstillers door de medische wereld. Het ging hierbij vooral om middelen zoals oxycodon, oxycontin en fentanyl. 1999 en 2018 stierven volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC bijna een half miljoen Amerikanen aan een overdosis van de legale of illegale pijnstillers.

Volgens de rechter gingen de bedrijven door met het verstrekken van grote hoeveelheden pijnstillers, terwijl signalen dat de middelen misbruikt werden massaal werden genegeerd. Zodoende worden de apothekers nu verantwoordelijk gehouden voor hun rol in de opiatencrisis.

Farmaceut J&J en de drie grootste distributeurs van medicijnen in de VS zijn recent akkoord gegaag met een schikking van 26 miljard dollar. Hierdoor is in één keer een einde gemaakt aan duizenden rechtszaken die door gedupeerden zijn aangespannen tegen de bedrijven.