Apple op slinkse wijze opgelicht met geïmporteerde nep-iPhones uit China

Apple blijkt voor bijna 1 miljoen dollar op slinkse wijze te zijn opgelicht met nep-iPhones uit China.

Dat meldt The New York Times. Twee Chinese studenten worden verdacht van grootschalige fraude met geïmporteerde nep-iPhones. De mannen stuurden de nep toestellen naar Apple met het verhaal dat de telefoons binnen de garantieperiode defect waren geraakt. Het bedrijf stuurde een gerepareerde echte iPhone of een nieuw toestel.

De toestellen die de studenten van Apple kregen werden weer naar China gestuurd waar ze voor honderden dollars werden verkocht. De verdachten kregen een deel van de winst. Tussen april 2017 en maart 2018 stuurden de twee ruim 3000 zogenaamd defecte nep-iPhones naar Apple. In ongeveer de helft van de gevallen kregen ze een toestel opgestuurd.

Het gaat in totaal om 1493 toestellen van 600 dollar per stuk. Dat komt neer op 895.000 dollar schade voor Apple. Hoe het kan dat het bedrijf niet merkte dat het om nep-iPhones ging is een raadsel maar de politie vermoedt dat de daders mogelijk echte IMEI nummers en iPhone-serienummers hebben gebruikt.

Het onderzoek naar de fraude werd twee jaren geleden gestart nadat de douane in de Verenigde Staten meerdere zendingen nep-iPhones uit China onderschepte. De studenten riskeren een jarenlange gevangenisstraf voor het oplichten van Apple.