De politie heeft in Amsterdam een man (32) uit Syrië aangehouden die mogelijk actief is geweest voor de terroristische organisatie Jabat al-Nusra.

In 2014 vroeg de verdachte onder een valse naam en met een vervalst Syrisch paspoort asiel in Nederland aan. Hij werd in september vorig jaar herkend als een ISIS-strijder tijdens een bezoek aan debatcentrum De Balie. Dat gebeurde bij de vertoning van de documentaire ‘City of Ghosts’ over hoe Raqqa als hoofdstad van het kalifaat veranderde in een compleet verwoeste spookstad.

Volgens informatie van de AIVD zou de verdachte ook zelf afkomstig zijn uit Raqqa en deel hebben genomen aan de gewapende strijd in Syrië. In het strafrechtelijk onderzoek is naar voren gekomen dat hij gevechtshandelingen zou hebben verricht voor Jabat al-Nusra en mogelijk betrokken zijn geweest bij aanslagen in Syrië.

Na de aanhouding van de man is zijn woning in Amsterdam doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op onder andere (digitale) gegevensdragers, financiële gegevens en reisdocumenten. De man wordt verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie en het witwassen van geld.