Arrestatie in Huis van Bewaring inzake ‘foute’ liquidatie in Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bekendgemaakt dat in het Huis van Bewaring een man is aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij de liquidatie in De Clerqstraat in Amsterdam. De man zat al vast in verband met de verdenking van voorbereiding van een andere liquidatie.

De verdachte, een 33-jarige man, is op 19 januari in het Huis van Bewaring aangehouden waar hij sinds 2 juni 2017 in voorlopige hechtenis zat. Samen met vier anderen wordt hij ervan verdacht voorbereidingshandelingen te hebben verricht om iemand in Almere te liquideren.

Bij die aanhouding reden twee verdachten in een gestolen BMW met valse kentekenplaten. Zij droegen dubbele kleding, een muts en handschoenen. Zij hadden bovendien versleutelde PGP-telefoons en een wapen bij zich.

Op 13 mei 2015 probeerden twee schutters een man te liquideren in een shishalounge aan De Clerqstraat. Eén man bleef buiten staan en de ander ging naar binnen op zoek naar het doelwit. Die werd niet aangetroffen en één van de bezoekers trok een pistool en schoot op de gewapende man. Een kogelpunt boorde zich via het lichaam van de schutter in de deurpost van het café.

In de kogel werd DNA-materiaal aangetroffen van de gewonde schutter. Na onderzoek bleek het te gaan om de man die vastzit in verband met voorbereidingshandelingen om iemand te liquideren in Almere. De man werd al in januari aangehouden maar zat sindsdien in beperkingen. Die zijn nu opgeheven waarop politie en OM informatie hebben gedeeld omtrent de aanhouding.

In de nacht van dinsdag 12 op woensdag 13 mei 2015 kwamen twee mannen op een scooter aanrijden bij een shishalounge in De Clercqstraat. Beide mannen gaan naar binnen met automatische vuurwapens. Wat er daarna gebeurde is nog steeds niet geheel duidelijk en wordt onderzocht door de recherche.

Kort na binnenkomst verlaten de twee gewapende mannen de zaak en willen wegrijden. Het slachtoffer, Youssef el Kahtaoui, stapt op dat moment uit zijn auto en werd gelijk onder vuur genomen met een automatisch vuurwapen. Hij werd geraakt door meerdere kogels en overleed ter plekke.