Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Arrestatiebevel tegen weduwe overleden Russische oppositieleider Navalny

Rusland heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Joelia Navalnaja, de weduwe van de overleden oppositieleider Aleksej Navalny. Zij wordt beschuldigd van deelname aan een extremistische organisatie.

Huidige Verblijfplaats

Joelia Navalnaja woont momenteel in Berlijn en is al geruime tijd niet meer in Rusland geweest. Het arrestatiebevel betekent dat ze onmiddellijk zal worden gearresteerd als ze naar Rusland reist.

Reis naar Moskou in 2021

In januari 2021 reisde Joelia samen met haar echtgenoot Navalny vanuit Duitsland naar Moskou. Navalny was daar behandeld na een vergiftiging met het zenuwgas novitsjok, toegediend door een Russische FSB-agent.

Aanhouding bij Terugkeer

Navalny werd bij aankomst in Moskou direct opgepakt op het vliegveld. Joelia Navalnaja werd later ook opgepakt tijdens een demonstratie, maar werd dezelfde dag vrijgelaten en vertrok opnieuw naar Duitsland.

Dood van Aleksej Navalny

Aleksej Navalny overleed afgelopen februari in een afgelegen strafkamp en werd begraven in Moskou. Joelia Navalnaja heeft sindsdien aangegeven het werk van haar man te willen voortzetten.

Oproep op Sociale Media

Op X riep Joelia mensen op om zich niet te concentreren op het arrestatiebevel tegen haar, maar op de strijd tegen president Poetin. Ze noemde Poetin een moordenaar en oorlogsmisdadiger en stelde dat zijn plaats in de gevangenis is.

Begraven in Moskou

Aleksej Navalny werd begraven in Moskou na zijn overlijden in gevangenschap.

Kritiek op Poetin

Joelia benadrukte dat Poetin in dezelfde strafkolonie en cel van 2 bij 3 meter moet zitten waarin haar man werd vermoord.