Blokken cocaïne (foto ter illustratie)

Arrestaties en invallen voor halve ton cocaïne tussen de bananen

De politie heeft vier verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige cocaïnesmokkel. De aanhoudingen werden gedaan in verband met een partij cocaïne van 527 kilo die onderschept is in de Antwerpse haven.

In Antwerpen werd woensdag de container met dozen bananen en coke onderschept door het HARC-team. Dat gebeurde in samenwerking met de Nederlandse Douane en de Belgische autoriteiten. Bij het openen van de container werd een partij wit poeder aangetroffen. Het spul zat in tassen tussen de dozen met bananen. Uit onderzoek bleek dat het om cocaïne gaat.

Kort na de onderschepping zijn invallen en doorzoekingen gedaan in Rotterdam, Diemen en Amsterdam. In Diemen is 40.000 euro cash geld aangetroffen en in beslag genomen eveneens tien dure horloges. In Amsterdam zijn twee vuurwapens gevonden.

De vier verdachten zijn vervolgens in Rotterdam in een auto aangehouden. Het gaat om mannen tussen de 19 en 42 jaar met de Nederlandse, Venezolaanse en Dominicaanse (2x) nationaliteit. Het OM verwijt het viertal betrokkenheid bij de invoer van cocaïne.

De vier staan niet (meer) op een Nederlands woonadres ingeschreven. Eén van hen verbleef in Diemen, twee zouden een adres hebben in Madrid en de vierde in Antwerpen. Het onderzoek naar de cokesmokkel loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.