Arrestaties in Nederland na oprollen netwerk mensensmokkelaars door Franse politie

In Den Haag, Krimpen aan den IJssel en Leiden zijn aanhoudingen verricht in een onderzoek naar een mensensmokkelnetwerk.

Het onderzoek is in de zomer van 2018 begonnen in Frankrijk, naar aanleiding van mensensmokkel vanuit Frankrijk naar Engeland. Migranten zouden op rustplaatsen voor vrachtwagens in koelwagens richting Engeland worden verstopt, of vanaf Calais in rubberboten worden overgevaren. Voor zo’n overtocht betaalden migranten, volgens justitie, circa 5.000 euro, in totaal hebben de mensensmokkelaars ongeveer 4 miljoen euro verdiend.

Het onderzoek leidde naar vier verdachten in Nederland. Twee mannen, een van 36 uit Krimpen aan den IJssel en een van 51 uit Den Haag, zouden een faciliterende rol hebben gespeeld bij de mensensmokkel vanuit Frankrijk. Een van hen zou een rubberboot hebben gekocht die vervolgens voor de overtocht vanuit Calais werd gebruikt. De twee worden overgeleverd aan Frankrijk, waar vandaag nog meer aanhoudingen zijn verricht.

De andere verdachten, een 39-jarige man uit Den Haag en een 42 jaar oude man uit Leiden, worden in Nederland vervolgd door justitie. Zij worden verdacht van het smokkelen van migranten naar Nederland. De woningen van de vier verdachten zijn doorzocht. Daarbij zijn meerdere mensen gevonden zonder geldige verblijfspapieren. De verdachten zitten vast en het onderzoek wordt voortgezet.