In een groot internationaal onderzoek naar kinderhandel en -uitbuiting heeft de politie vorige week een man en vrouw opgepakt in Spanje. Het onderzoek begon in het voorjaar van 2015 in Amsterdam nadat de politie zag dat kinderen gebruikt werden om te stelen.

De verdachten, een 46-jarige vouw en een 49-jarige man, zijn afkomstig uit Joegoslavië. Ze worden verdacht van mensenhandel, deelname aan een criminele organisatie, het gebruik van valse identiteiten en onttrekking van minderjarige kinderen aan het bevoegd gezag.

Het onderzoeksteam kreeg zicht op vier netwerken die in Nederland actief zijn en hier zeker twintig kinderen vasthouden en aansturen. Volgens de politie zouden sommige kinderen nog maar acht jaar oud zijn. De kinderen tussen de 8 en 16 jaar werden in landen als Bosnië en Kroatië geronseld.

Bij het onderzoek werd nauw samengewerkt met onder meer Spanje, Oostenrijk, Bosnië en Kroatië. Duidelijk is geworden dat zeker 300 kinderen door de mensenhandelaren zijn gedwongen om te stelen. De kinderen worden voornamelijk ingezet bij zakkenrollen en winkeldiefstal.

De twee hoofdverdachten zijn in Barcelona aangehouden en worden binnenkort overgeleverd aan Nederland. Tijdens hun aanhouding werden zes kinderen onder ‘erbarmelijke omstandigheden’ aangetroffen. ‘Het was net een junkpand’, aldus de politie.