Verbrand en besmeurd geld uit geldkoffer overval Purmerend. © Politie

Arrestaties voor witwassen verbrand en besmeurd buit uit geldkoffers gewapende overvallen

De politie heeft negen mannen aangehouden die verdacht worden van het witwassen van geld dat is buitgemaakt bij twee overvallen op geldlopers in 2016 en 2017. Het geld was besmeurd met verf en is op verschillende locaties in Nederland en België uitgegeven.

Op 21 december 2016 rond 10.15 uur vond er op de Koestraat in Purmerend een overval plaats op een geldloper van G4S. De geldloper liep van de geldwagen naar de bank toen hij door twee daders werd overvallen. De gewapende overvallers dwongen de geldloper mee te lopen naar een fietsenstalling en daar moest hij de geldkoffer afgeven. De buitgemaakte geldkoffer gaf op de dag van de overval een plofsignaal, waardoor het briefgeld dat in de koffer zat werd besmeurd met verf en deels verbrandde.

Op 29 juli 2017 was een geldloper in Heemskerk het slachtoffer van een overval. De man was bezig met het bijvullen van een geldautomaat van de ABN-AMRO op het Europaplein. De overvallers verscholen zich in een gestolen VW Caddy, die vlakbij de geldautomaat geparkeerd stond. Eén overvaller dwong onder bedreiging van een vuurwapen de geldloper de geldkoffer af te staan, de andere overvaller stak de VW Caddy in de brand. Zij vluchtten na de overval weg op de gestolen scooter, die later in een parkeergarage in de buurt werd aangetroffen.

Uit onderzoek van de politie is gebleken dat na de overvallen door verschillende personen op diverse locaties in Nederland en België geld werd ingeleverd/ingewisseld die zeer waarschijnlijk afkomstig was uit de gestolen geldkoffers. De verdachten zijn mannen in de leeftijd van 25 tot 37 jaar uit Amsterdam, Rotterdam, Heemskerk, Beverwijk en Velsen.