De Belgische gangster Ashraf Sekkaki, die in 2009 op spectaculaire wijze met een helikopter ontsnapte uit de gevangenis van Brugge, zou plannen hebben gehad om te ontsnappen uit de gevangenis van Salé waar hij gedetineerd zit. In België zijn arrestaties verricht voor het ontsnappingsplan.

Dat bevestigd het Brusselse parket. De twee mannen werden al in mei opgepakt en vastgezet. Ze zouden via tussenpersonen geronseld zijn wapens en explosieven te regelen waarmee Sekkaki uit de gevangenis bevrijd moest worden. Hoe de Belgische autoriteiten het plan op het spoor zijn gekomen is niet bekend.

Ashraf Sekkaki is een bekende van politie en justitie en België en heeft er al heel wat jaren detentie op zitten. In 2003 ontsnapte hij uit de gevangenis van Turnhout en een kleine zes jaar later ontsnapte hij samen met twee anderen op spectaculaire wijze uit de gevangenis van Brugge.

Korte tijd later werd hij in Marokko opgepakt en veroordeeld inzake de ontsnapping en reeks misdrijven die in de nasleep van de ontsnapping zijn gepleegd. In 2010 ontsnapte hij uit de gevangenis van Oujda maar werd al snel opgepakt en overgebracht naar de zwaar beveiligde gevangenis van Salé. Daar zit hij tot op de dag van vandaag vast.