Australische surfer die jaren cel riskeerde na dronken belagen mensen Indonesië uitgezet

Australische surfer uitgezet uit Indonesië na belagen van mensen in beschonken toestand.

Eerder deze week heeft Indonesië een Australische surfer uitgezet naar zijn thuisland nadat hij wekenlang in de gevangenis had gezeten. De 23-jarige Bodhi Mani Risby-Jones werd beschuldigd van het belagen van meerdere mensen in de provincie Atjeh, terwijl hij naakt en onder invloed van alcohol was.

Risby-Jones werd eind april gearresteerd op het eiland Simeulue, voor de kust van Sumatra. Volgens de politie liep hij op een avond naakt en in beschonken toestand de straat op en viel hij in ieder geval een visser aan die op een motor reed. Het slachtoffer brak meerdere botten en liep een ernstige infectie op.

Aanvankelijk beweerde de surfer dat hij slechts één slokje wodka had gedronken en dat hij door de zon was verbrand tijdens het surfen. Later bood hij excuses aan voor zijn gedrag.

In de provincie Atjeh, waar de sharia van kracht is, is de verkoop en consumptie van alcohol verboden. In het verleden zijn mensen op basis van de strenge islamitische regels veroordeeld tot openbare geseling voor dronkenschap.

Risby-Jones kon een celstraf van vijf jaar krijgen voor de mishandeling. Hij ontkomt aan deze straf doordat hij zijn excuses heeft aangeboden en er afspraken zijn gemaakt over een schadevergoeding. Volgens Australische media betaalt hij 250 miljoen roepia, wat neerkomt op ongeveer 16.000 euro, voor onder andere de ziekenhuiskosten van het slachtoffer.

Na zijn vrijlating uit de gevangenis op dinsdag werd Risby-Jones overgebracht naar een detentiecentrum voor migranten. Gisteren vloog hij vanuit Jakarta naar Australië.

Op beelden van zijn vrijlating was te zien hoe hij de gevangenisbewakers omhelsde en bedankte. “Ik kon de glimlach niet van mijn gezicht krijgen, het voelde zo goed om de gevangenis te verlaten”, zei hij. Hij bedankte ook iedereen die aardig voor hem was geweest en hem had bijgestaan.

De uitzetting van de Australische surfer markeert het einde van een incident dat de aandacht trok van zowel Indonesische als internationale media. Het is een herinnering aan de noodzaak om de wetten en regels van een land te respecteren, vooral bij het reizen naar vreemde culturen.