Baas motorclub No Surrender verdacht van afpersing ondernemers voor tonnen euro’s

De leider van motorclub No Surrender, Henk Kuipers, blijft langer in voorarrest zitten. De man werd opgepakt in verband met afpersingen. Volgens het OM gaat het om bedragen van tonnen euro’s.

De No Surrender baas en een 59-jarige medeverdachte uit Sneek worden verdacht van het gezamenlijk afpersen van een ondernemer en van twee pogingen tot afpersen van twee ondernemers in 2014 en in 2015. Het gaat om bedragen van €91.000, €250.000 en €500.000.

Bij het afpersen van de ondernemers zou de leider van No Surrender, volgens justitie, hebben opgetreden als een soort incassobureau. De incasso’s zouden gepaard zijn gegaan met bedreigingen en zouden soms uitgevoerd zijn in clubkleding. Ook worden zij verdacht van het vervalsen van een loonstrookje in 2016.

Daarnaast wordt de leider van motorclub No Surrender verdacht van acht andere strafbare feiten. Hier gaat het om mishandelingen met voorbedachte raad, afpersingen en diefstal met geweld gepleegd in de periode van 2014 tot en met 2017. Deze feiten hebben volgens het onderzoeksteam zowel binnen de motorclub als daarbuiten plaatsgevonden.

Het OM heeft alles op alles gezet om motorclubs als No Surrender te verbieden.  Het strafrechtelijk onderzoek en de civiele procedure maken hiervan deel uit. De politie vraagt getuigen en mogelijke slachtoffers zich te melden en aangifte te doen.