Babbeltrucopa aangehouden in Noordwijk

Donderdag jongstleden is een 73-jarige man aangehouden in Noordwijk op verdenking van het plegen van tientallen babbeltrucs door het hele land. De bejaarde man zou sinds december 2013 zeker dertig slachtoffers hebben gemaakt.

De politie startte een onderzoek naar de verdachte nadat er veel senioren, vooral uit de Rivierenbuurt in A’dam-Zuid, aangifte deden van oplichting. Daarbij dook elke keer hetzelfde signalement op. Ook de werkwijze bleek nagenoeg identiek.

De babbeltrucopa belde aan bij zijn slachtoffers en stelde zich voor als de nieuwe buurman of de vader van de nieuwe buurvrouw. Vervolgens vroeg hij of hij binnen mocht wachten op een levering. Tijdens het wachten won hij langzaam het vertrouwen van zijn slachtoffers. Eenmaal het vertrouwen gewonnen vertelde hij dat de verwachte levering contant afgerekend moet worden en vroeg hij of hij geld kon lenen. De slachtoffers vertrouwden de man en ‘leenden’ hem flinke geldbedragen.

Omdat de man nergens ingeschreven stond was het traceren en aanhouden een tijdrovend proces. Uiteindelijk werd hij in een pension in Noordwijk aangehouden.

De verdachte is een bekende van de politie en is sinds de jaren ’70 vaker veroordeeld voor babbeltrucs. Vanaf januari 2013 stond hij gesignaleerd omdat hij na een verlof niet terugkeerde bij de Penitentiaire Inrichting in Heerhugowaard.