Bakfiets door rood leidt politie naar grote partij wiet en honderdduizenden euro’s cash op balkon

Een controle van een bakfiets in Amsterdam heeft geleid naar een partij wiet en honderdduizenden euro’s aan contanten.

Agenten zagen op vrijdag 20 mei rond 11.30 uur een bakfiets door het rode licht rijden op de Veemkade. De man werd aan de kant gezet voor een controle. Tijdens de identiteitscontrole vroegen de agenten of zij in de bakfiets, die afgedekt was met zeil, mochten kijken. De eigenaar gaf toestemming en op dat moment werd een tas zichtbaar. Op de vraag of de agenten hierin mochten kijken, werd ook bevestig geantwoord.

Toen de man de tas opende, roken de agenten direct een sterke lucht die zij herkenden als wiet. De man gaf toe een zakje wiet bij zich te hebben. Omdat de geur zo sterk was dachten de agenten dat er meer wiet aanwezig zou moeten zijn dan alleen een zakje. Hierop werd besloten de tas te controleren en daarin bleek een grote hoeveelheid wiet en voorgedraaide joints te liggen. De 46-jarige Amsterdammer is daarop aangehouden.

Na de drugsvangst heeft een agent in burger de woning van de opgepakte verdachte geobserveerd. Ongeveer tien minuten later verliet een man de woning met meerdere grote tassen. De onherkenbare agenten liepen langs deze man en roken naar eigen zeggen de lucht van hennep. De man werd staande gehouden, de tassen gecontroleerd en ook hier zat weer een flinke hoeveelheid aan wiet en voorgedraaide joints in. Ook deze man (een 47-jarige Amsterdammer) werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Na de aanhoudingen is met toestemming van de officier van justitie de woning van de eerste verdachte doorzocht. Binnen bleek nog meer softdrugs te liggen en enkele duizenden euro’s aan contanten. Toen de agenten op het balkon stonden zagen zij een grote tas op het balkon beneden liggen. Het vermoeden is dat deze tas door één van de aanwezigen naar beneden is gegooid. De tas was volgens de politie namelijk (nog) kurkdroog terwijl alles nat van de regen was. De tas werd gecontroleerd en hier zat bijna 400.000 euro in. Ook dit geld werd in beslag genomen.

De verdachten zijn inmiddels vrijgelaten in afwachting van een mogelijke strafrechtelijke vervolging. Het lijkt duidelijk te gaan om een voorraad van een coffeeshop. Rechters leggen de laatste jaren geen straffen meer op voor het hebben van een voorraad of opslag locatie. De eigenaren van de coffeeshops kunnen hun zaken anders niet bevoorraden. Of het hier ook het geval is, valt later te bezien. De mannen blijven verdachten in de zaak.