Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Bankovervaller krijgt laatste woord tijdens rechtszaak en spreekt maar liefst 20 uur

In Duitsland heeft een bankovervaller het laatste woord gekregen tijdens de rechtszaak en de man heeft maar liefst 20 uur gesproken. De rechter had spijt dat hij hem aan het woord heeft gelaten.

De 71-jarige Michael Jauernik is een bekende van de politie en heeft in zijn leven veel bankovervallen gepleegd. Hij begon zijn loopbaan als overvaller op 23-jarige leeftijd en beroofde een bank. In de jaren 80 pleegde hij een reeks bankovervallen waar hij uiteindelijk ook voor is aangehouden en vastgezet. De Duitser kreeg tien jaar gevangenisstraf opgelegd.

Na zijn vrijlating probeerde Jauernik zijn leven te beteren maar het ging na enige tijd alweer mis. Hij begon weer overvallen te plegen in 2011 tot nu. In 2017 viel er een gewonde bij de overval. Een bankmedewerker werd in de maag geschoten. De bejaarde Duitser werd getraceerd en wederom, voor de zoveelste keer in zijn leven, vastgezet.

De bankrover stond voor de rechter voor het neerschieten van de medewerker en meerdere overvallen. Daar mocht hij het laatste woord hebben en Jauernik had kennelijk heel veel te zeggen. De bejaarde bankovervaller hield een monoloog van maar liefst 20 uur. De rechter noemde hem achteraf een ‘narcist’ en heeft hem 12 jaar en 6 maanden cel opgelegd.