Salah Abdeslam
Salah Abdeslam (26). © Politie België

Bataclan-terrorist Salah Abdeslam vertelt in getapte gesprekken over zijn daden

De Bataclan-terrorist Salah Abdeslam heeft met medegedetineerden in de gevangenis van Brugge gesproken over zijn daden.

Dat blijkt uit in 2016 afgeluisterde gesprekken die in handen zijn van de Franse krant Le Parisien. In de afgetapte gesprekken bevestigt Abdeslam dat hij de drie zelfmoordterroristen op 13 november 2015 in Parijs heeft geholpen.

Tijdens de gesprekken wordt ook duidelijk dat hij na de aanslagen in Parijs naar de McDonald’s is gegaan en dat hij tijdens zijn vlucht per toeval is geïnterviewd door een Belgische journalist. Toen hij de dag na de aanslagen door een wegblokkade reed werd hij naar eigen zeggen aangesproken door de journalist. Op de vraag of hij het normaal vindt dat er wegblokkades zijn, antwoordde hij: ‘Ja, gezien de omstandigheden vind ik dat normaal.’

Bij de aanslagen op cafés, restaurants en de concertzaal Bataclan kwamen 131 mensen en zeven mededaders om. Abdeslam had zelf ook een bomgordel om die dag, maar door een technisch defect ging die niet af. De Belg is inmiddels veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor poging tot moord voor de schietpartij die plaatsvond bij zijn aanhouding in Molenbeek in 2016.

Voor zijn mogelijke rol bij de aanslagen op vliegveld Zaventem, waarbij 35 doden en honderden gewonden vielen, moet hij nog voorkomen. Ook het proces over de aanslagen in Frankrijk bevindt zich nog in de onderzoeksfase.