Bedrijf maakt na foutje ruim 80.000 euro over bij sluwe fraude cybercriminelen

Een bedrijf in Leimuiden heeft na een foutje ruim 80.000 euro overgemaakt aan cybercriminelen.

Het bedrijf ontdekte eerder deze maand dat er twee valse facturen waren betaald aan cybercriminelen in plaats van aan hun leverancier. In totaal maakten criminelen zo ruim 80.000 euro buit. De e-mailadressen van beide bedrijven bleken te zijn vervalst en zo namen de daders het e-mailverkeer tussen de twee bedrijven over.

Het Europese bonafide bedrijf leverde goederen, maar de betalingen werden door het Leimuidense bedrijf gedaan aan cybercriminelen. Nadat het bedrijf en hun Europese leverancier aan het begin van dit jaar een leverings- en betaalafspraak maakten, namen cybercriminelen hier al de communicatie, met betrekking tot de deals, over.

Het vervalsen van de e-mailadressen deden ze door het e-mailadres van het bedrijf na te bootsen met een ander top-leveldomein, bijvoorbeeld: in plaats van info@politie.nl naar info@politie.xz. Er volgde al snel een nepfactuur voor een aanbetaling. Een aantal weken later volgde de levering van goederen en stuurden criminelen wederom een valse factuur om de laatste betaling te doen. Het bedrijf betaalde wederom aan cybercriminelen.

Pas toen de bonafide Europese leverancier vroeg waar zijn betaling bleef, ontdekten beide bedrijven pas dat zij waren opgelicht. Er is aangifte gedaan van fraude. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de sluwe fraude met valse facturen.