Allerlaatste beelden van ‘El Chapo’ Guzmán voor ontsnapping

Mexico is nog volledig in de ban van de spectaculaire ontsnapping van drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán Loera uit de zwaarbewaakte gevangenis Altiplano nabij Mexico-Stad. Omdat Chapo 24/7 in de gaten werd gehouden met camera’s zijn er beelden van het moment dat hij verdween.

De tunnel waarmee ‘El Chapo’ Guzmán ontsnapte kwam uit onder de vloer van de douche van zijn cel. Voor privacyredenen is een deel van de doucheruimte afgeschermd van de bewakingscamera’s met een scheidingswand.

Op de vrijgegeven beelden zie je hoe Guzmán even rondloopt in zijn cel waarna hij even achter de scheidingswand verdwijnt. Kort daarop komt hij weer terug en gaat even op zijn bed zitten. Vervolgens verdwijnt hij weer achter de wand en poef hij is weg. De kleine grote baas heeft niet eens hoeven lopen want in het tunnel waren rails gemaakt waarop je met een motor kan rijden. Daar stond er eentje voor hem klaar. Hij is zo zijn vrijheid tegemoet gereden.

'El Chapo' Guzmán's laatste momenten in detentie.
‘El Chapo’ Guzmán’s laatste momenten in detentie.

Zo een ontsnapping kan al zijn gedaan met medeweten van veel mensen in de gevangenis. Om zo een tunnel onder een zwaarbewaakte gevangenis te kunnen bouwen moet je heel wat mensen omkopen. Naar verluidt zou de ontsnapping ruim 50 miljoen euro hebben gekost alleen al aan steekpenningen.