© Politie

Beelden daders beschieting en explosief bij kapperszaak ‘Alles in Bedrijf’ in Amsterdam

De politie heeft beelden gedeeld van de daders van een beschieting en het plaatsen van een explosief bij kapperszaak ‘Alles in Bedrijf’ in Amsterdam.

In de nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 augustus 2020 ontplofte bij een kapperszaak aan de Slotermeerlaan een explosief. Bijna exact 24 uur later werd dezelfde kapperszaak beschoten. Beide incidenten staan op beeld, net als verschillende andere betrokken personen.

Op camerabeelden is te zien dat rond 04.15 uur ’s nachts die vrijdag de 28ste een man naar de kapperszaak loopt. Hij heeft iets in zijn handen en plaatst dat tegen de toegangsdeur van de kapperszaak. De dader doet een stap naar achteren en vervolgens is er een draad te zien die verbonden is met met het voorwerp voor de deur. De man loopt weg en niet lang daarna vindt een grote explosie plaats bij de kapperszaak.

Voor de aanslag heeft een andere man vermoedelijk voorverkenning gedaan, blijkt uit camerabeelden. Hij staat op beeld als hij een klein half uur voor de explosie in de omgeving van de kapperszaak loopt. Omdat de vermoedelijke identiteit van deze verdachte inmiddels bij de recherche bekend is, kunnen alleen onherkenbaar gemaakte beelden van hem getoond worden, aldus een woordvoerder van de politie.

Naast de man die de voorverkenning doet (verdachte 1) en de man die het explosief voor de zaak legt en tot ontploffing brengt (verdachte 2), is er nog sprake van een andere verdachte in de zaak van de explosie (verdachte 3). Hij heeft tijdens het neerleggen en tot ontploffing brengen vermoedelijk op de uitkijk gestaan. Op camerabeelden staat vast dat hij voor en na het neerleggen en tot ontploffing brengen van het explosief samen met verdachte nummer 2 bij de onderdoorgang is geweest. Terwijl verdachte 2 bezig is bij de kapperszaak, blijft verdachte 3 in de buurt van onderdoorgang staan en houdt de omgeving in de gaten.

De nacht van de 29ste, wederom rond 04.15 uur, staat een aantal personen te praten voor de kapperszaak. Een van deze personen heeft ruim een uur eerder een man zien voorbij joggen in een regenpak met een mondkapje op. De jogger kwam uit de richting van de onderdoorgang en gaat richting de Burgemeester de Vlugtlaan. Bij de onderdoorgang staat op dat moment een motorscooter met bestuurder. Omdat de persoon de situatie niet vertrouwt, loopt hij een rondje om de kapperszaak, maar ziet niets opvallends.

Rond 04.15 uur komt de motorscooter uit de richting van de Burgemeester de Vlugtlaan een motorscooter naar de kapperszaak toe rijden. De bijrijder stapt af en roept nog ‘Aan de kant!’ voor hij meerdere keren op de zaak schiet. De mannen die voor de zaak staan, rennen gelijk weg. Na het schieten rijden de bestuurder en de bijrijder op de motor in de richting van de Jan de Louterstraat. De politie heeft beelden gedeeld en hoopt hiermee de zaak snel op te lossen.

© Politie