Foto ter illustratie.

Beelden voortvluchtige criminelen op schermen bij gates Nederlandse luchthavens

Justitie en politie gaan beelden voortvluchtige criminelen vertonen op schermen op luchthavens.

Het gaat om personen die in Nederland veroordeeld zijn tot gevangenisstraffen. Het gaat om straffen uiteenlopend van vier jaar voor een gewapende overval tot een levenslange gevangenisstraf voor moord. Omdat de voortvluchtigen zich mogelijk in het buitenland zouden bevinden is besloten om de hulp van het publiek in te schakelen.

Het Fugitive Action Search Team Nederland (FASTNL) van de Landelijk Eenheid en het Landelijk Parket van het OM hebben voor deze campagne acht voortvluchtige veroordeelden geselecteerd die zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige delicten en slachtoffers hebben gemaakt. Met het vertonen van afbeeldingen van deze veroordeelden wil de politie door de extra aandacht informatie verzamelen over waar de voortvluchtigen zich bevinden, wie hun contacten zijn en hoopt ze recente beelden te ontvangen. En of zij wellicht reizen (al dan niet onder een valse identiteit) naar andere landen om familie te bezoeken.

De beelden van de voortvluchtige criminelen worden vertoond op schermen bij de gates van Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport. ‘“Justitie en politie blijven onverminderd doorgaan om ervoor te zorgen dat een veroordeelde zijn opgelegde straf uitzit. Niemand is onvindbaar en wij stoppen niet. Niet in de opsporing van deze voortvluchtigen en niet in het vinden van nieuwe oplossingen om criminelen die in Nederland veroordeeld zijn, op te pakken. We doen alles wat nodig is, dus ze kunnen zich beter melden bij de politie om de straf uit te zitten. Er is recht gesproken en er moet recht worden gedaan. In de eerste plaats voor de slachtoffers en nabestaanden, maar ook als genoegdoening voor de samenleving.’ Aldus Hoofd van de Dienst Landelijke Recherche Andy Kaag.