© Crime-Nieuws.nl

Belg in Nederland veroordeeld voor internationale drugshandel geplaatst op Most Wanted-lijst

De voortvluchtige Tom Michielsen is op de Europese Most Wanted-lijst geplaatst. De man wordt gezien als medeverdachte van Piet S. uit Nederland.

Op dinsdag 20 april is de 45-jarige Michielsen toegevoegd aan de Europese opsporingslijst. Hij wordt gezocht voor onder andere internationale drugshandel en moet nog ruim 3 jaar en 7 maanden gevangenisstraf uitzitten.

Die lijst van ‘Europe’s Most Wanted Fugitives’ is opgesteld door Europol en de opsporingsorganisatie ENFAST (European Network Fugitive Active Search Teams) Plaatsing daarop betekent dat ook in andere landen dan Nederland mensen naar Michielsen kunnen gaan uitkijken, aldus een woordvoerder van de politie.

De rechtbank in Amsterdam heeft de voortvluchtige Belg in 2019 bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 54 maanden voor het afleveren van cocaïne en heroïne in met name Nederland en België, witwassen en het voorhanden hebben van munitie. Hij moet nog 1350 dagen gevangenisstraf uitzitten.

Naast deze veroordeling staat Michielsen ook internationaal gesignaleerd als verdachte in een groot onderzoek met de naam ‘Taxus’ dat onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag draait. Taxus is een grootschalig onderzoek naar de criminele organisatie rond de Haagse hoofdverdachte Piet S. Deze organisatie zou zich bezig hebben gehouden met de internationale drugshandel van onder andere cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa. Tom Michielsen zou volgens onderzoekers van de politie een belangrijke rol hebben gespeeld binnen deze organisatie.

Het onderzoek naar de verblijfplaats van Michielsen loopt al langer. Er is een Europees aanhoudingsbevel (EAB) uitgevaardigd door het Landelijk Parket. Het onderzoek naar de verblijfplaats wordt gedaan door FASTNL (Fugitive Active Search Team Nederland ), dat daarbij nauw samenwerkt met andere FAST-teams in Europa.

Er zijn aanwijzingen dat Michielsen zich in Spanje bevindt of daar langere tijd is geweest, mogelijk in de omgeving van Valencia, Alicante of Marbella. Daarnaast heeft de Belg contacten in de omgeving van Den Haag. De zoektocht heeft niet tot een aanhouding geleid en zodoende is nu besloten om de identiteit van de voortvluchtige Belg vrijgegeven.

De politiefoto die nu is vrijgegeven, stamt uit 2015. Michielsen is dus inmiddels wat ouder en kan bijvoorbeeld een andere haardracht hebben. We sluiten niet uit dat Michielsen zich ergens schuil houdt onder een valse naam.