Bende opgerold bij internationale actie tegen mensensmokkel tussen Calais en Dover

Bij een grote actie in verschillende landen waaronder Nederland, is een groot netwerk van mensensmokkelaars ontmanteld.

De opsporingsdiensten uit Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben samengewerkt bij de actie tegen het mensensmokkelnetwerk. Het gaat om smokkelaars die migranten overbrachten via Calais nar Dover.

Er zijn twaalf aanhoudingen verricht, waarvan twee in Nederland. Verder zijn er onder keer twaalf voertuigen, tien rubber boten met motor, 152 reddingsvesten, een caravan, juwelen, telefoons en 48.000 euro cash aangetroffen en in beslag genomen.

Volgens de betrokken opsporingsdiensten is het overbrengen van migranten in kleine boten een steeds groter probleem in Het Kanaal, de zeestraat tussen Frankrijk en Engeland. Sinds 2018 zijn er meer dan 4600 migranten opgepikt bij de Engelse kust.

‘Het is een mooie slag die we geslagen hebben”, zegt majoor Robert van Kapel, woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. “Je wilt niet alleen de migranten behoeden om die levensgevaarlijke reis te maken, maar juist ook de organisatie daarachter pakken die heel veel geld verdient over de rug van deze mensen.’