Amnesia haze wiettopjes © crime-nieuws.nl

Bende opgerold die ruim 4.000 kilo hasj en wiet binnenhaalde via postpakketten uit Spanje

In België is een bende opgerold die meer dan 4000 kilo hasj en wiet via postpakketten het land heeft binnengebracht.

Het onderzoek kwam aan het rollen toen er bij een controle in Zaventem een pakket met wiet werd onderschept. Er kwamen hierbij meerdere verdachten in beeld in zowel België als Spanje. Een familie, vader, twee zonen en een dochter, bleek betrokken bij het ophalen van postpakketten in Vlaanderen die vanuit Spanje werden opgestuurd. Ze zouden dit doen in opdracht van een criminele organisatie die op verschillende manieren drugs invoert vanuit Spanje. 

Naast het versturen van postpakketten zijn er ook partijen drugs met een vrachtwagen vanuit Spanje naar België gesmokkeld. De bende huurt hiervoor een box bij een opslagbedrijf in Overijse. Na binnenkomst worden de drugs overgebracht en doorgegeven aan dealers. De leiding van deze organisatie blijkt volgens de Belgische politie voornamelijk uit leden van Chinese origine te bestaan.

Op 7 december 2022 vielen agenten binnen op tien locaties en hebben huiszoekingen verricht. Hierbij werden zo’n 20 kilogram hasj, 11 kilogram wiet, meer dan 40.000 euro aan cash geld, luxegoederen zoals dure horloges en juwelen ter waarde van meerdere tienduizenden euro’s en twee auto’s in beslag genomen. Ook zijn er vuurwapens gevonden.
 
Bij de actie zijn in totaal zeven personen opgepakt. Drie verdachten zijn kort daarna weer vrijgelaten onder voorwaarden. Een aantal vermoedelijke kopstukken kon volgens een woordvoerder van de Belgische recherche bij deze actie niet worden gepakt. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat de bende mogelijk meer dan 400 pakketten ingevoerd heeft, met in totaal meer dan 4.000 kilo aan drugs.