© crime-nieuws.nl

Bentley, Harley en Rolex in beslag bij Amsterdammer verdacht van fraude en kopen crypto met subsidie

Een Amsterdammer is aangehouden voor tonnen fraude met NOW-subsidie.

De 38-jarige man is door de FIOD aangehouden en overgebracht naar een politiebureau voor verhoor. Na de aanhouding is zijn woning in Amsterdam doorzocht. Hij wordt verdacht van fraude met subsidiemaatregelen, valsheid in geschrift, oplichting en witwassen. Tijdens de doorzoeking is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, een Bentley, een Harley-Davidson en een Rolex-horloge.

Het strafrechtelijk onderzoek werd gestart na een melding van iSZW dat de verdachte voor zijn twee ondernemingen NOW-subsidie had aangevraagd. Het vermoeden was dat betaalde NOW-subsidie voor andere doeleinden werd gebruikt dan waarvoor deze verstrekt werd. RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland) heeft in 2021 drie aangiften gedaan van mogelijke fraude met TVL.

Het vermoeden is dat de man op naam van diverse bedrijven voor ruim 358.000 euro ten onrechte TVL heeft aangevraagd. Hiervan is uiteindelijk 215.000 euro uitgekeerd. De aanvragen waren onderbouwd met valse aangiften omzetbelasting. Het subsidiegeld werd overgemaakt naar verschillende bankrekeningen of contant opgenomen en volgens een woordvoerder waarschijnlijk gebruikt voor onder andere privé-uitgaven en aankoop van cryptovaluta.