Beroepsinbreker moet 8 jaar gevangenis in en tonnen euro’s betalen van rechter

De rechtbank heeft een beroepsinbreker veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar voor tientallen inbraken en het witwassen van buit.

Volgens de officier van justitie zou de man tussen 2015 en 2017 in totaal rond de 25 woninginbraken hebben gepleegd en deed hij drie pogingen daartoe. Hij had daarbij een vaste werkwijze. Een 66-jarige vrouw bracht de verdachte met haar auto naar woonwijken in onder meer Empel, Helmond, Deurne, Asten, Uden en Oirschot. Hiervoor kreeg zij per rit 100 tot 150 euro.

Na aankomst, meestal vroeg in de avond, klom de 57-jarige man in korte tijd meerdere woningen binnen via de eerste of tweede etage. Vervolgens maakte hij in korte tijd geld, horloges en andere waardevolle spullen zoals sieraden buit. Daarna reed de man weer met de vrouw terug naar huis met buit.

De verdachte bekende zeventien inbraken en een poging daartoe. De rechtbank vindt dat er voor de andere inbraken ook voldoende bewijs is. Hiervoor heeft de man maar liefst 8 jaar cel opgelegd gekregen voor het leiden van een criminele organisatie en witwassen van crimineel vermogen. Zijn 57-jarige partner heeft een celstraf van 3,5 jaar gekregen voor haar aandeel binnen de organisatie. Hun 29-jarige dochter moet een taakstraf van 50 uur verrichten voor schuldwitwassen. De 66-jarige vrouw uit Waalwijk, die de man van en naar de woningen vervoerde, moet 2,5 jaar de cel in.

Bij het bepalen van de straffen weegt de rechtbank mee dat de inbraken op uiterst brutale en professionele wijze werden uitgevoerd. De rechtbank kwalificeert de man als beroepsinbreker. Wat de verdachte niet heeft geholpen inzake de strafmaat is het feit dat hij in 2009 en 2013 tot celstraffen werd veroordeeld voor inbraken en diefstallen.

Nast de gevangenisstraffen moeten de verdachten ook geld terug gaan betalen. De beroepsinbreker en zijn chauffeur, de 66-jarige vrouw, moeten de benadeelden ruim 100.000 euro betalen. Daarnaast moeten de man en zijn partner ieder ruim 300.000 euro illegaal verkregen vermogen aan de Staat betalen. Ook krijgen ze twee woningen en twee auto’s die in beslag waren genomen niet meer terug. De verdachten kunnen nog in hoger beroep.