Beruchte cybercrimineel Avalanche-netwerk aangehouden in Oekraïne

In Oekraïne is een bekende cybercrimineel aangehouden en vastgezet. Het gaat om Gennadi Kapkanov die verantwoordelijk wordt gehouden voor het Avalanche-netwerk.

Dat meldde de Oekraïense politie maandag. Kapkanov werd eerder al opgepakt, maar kwam vrij en verdween daarna. Het Avalanche-netwerk had voor de ontmanteling wereldwijd honderdduizenden computers overgenomen. Die werden onder meer gebruikt voor DDoS-aanvallen, waarbij er enorm veel verkeer naar een bepaalde server/site wordt gestuurd en deze onbereikbaar wordt.

Ook probeerde Avalanche gebruikersnamen en wachtwoorden voor internetbankieren in handen te krijgen. Bovendien wilden de makers computers vergrendelen met ransomware (gijzelsoftware). De schade die Avalanche aanrichtte, wordt geschat op enkele honderden miljoenen euro’s.

Het netwerk werd in 2016 uit de lucht gehaald. Honderden servers werden afgesloten en honderdduizenden domeinnamen werden geblokkeerd. Het was een van de grootste acties tegen cybercrime ooit. Bij de ontmanteling waren destijds in totaal dertig landen betrokken, waaronder Nederland, België en de Verenigde Staten. Het onderzoek naar de cybercriminelen nam vier jaar in beslag.