Beruchte hacker die miljard dollar roofde bij banken gepakt in Spanje

De Spaanse politie heeft in Alicante een hacker aangehouden die samen met zijn bende voor meer dan een miljard dollar had buitgemaakt. De man was zo goed dat hij geldautomaten van duizenden kilometers afstand geld kon laten spugen terwijl handlangers alles verzamelden.

Het gaat om de 34-jarige Oekraïner Denis K. die zich al enige tijd schuilhield aan de Costa del Sol. Volgens de Spaanse autoriteiten gaat het om één van de gevaarlijkste cybercriminelen die er rondlopen. De acties was in samenwerking met Europol, Interpol en de FBI. Verder deden de autoriteiten van Azeirbeidzjan, Taiwan en Wit-Rusland mee aan het onderzoek naar de hacker en zijn bende.

De Carbanak organisatie waar K. deel van uitmaakte kon computersystemen van banken infiltreren. Dit eden ze door computers van bankmedewerkers te besmetten via mails waardoor de criminelen controle kregen over mechanismen van de bank zoals transacties en geldautomaten. Zie video hieronder waar een handlanger bij een pin staat te wachten tot deze geld begint te spugen.

K. wordt gezien als het brein van de MEGA cyber roof. In 2015 werd er in totaal een miljard dollar buitgemaakt door de acties van Carbanak. Uiteindelijk kon K. worden geïdentificeerd via een bitcoin-adres. De cybercriminelen probeerden hun buit om te zetten in crypto-valuta en zijn zo tegen de lamp gelopen.