Beruchte Mexicaanse drugsbaas ‘De Dokter’ komt na deal met Amerikaanse justitie op vrije voeten

De Mexicaanse drugsbaas Eduardo Arrellano Felix alias ‘De Dokter’ komt na detentie in de Verenigde Staten weer op vrije voeten.

De Amerikaanse autoriteiten gaan de voormalige leider van het Arrellano Felix-drugskartel op 18 augustus op vrije voeten stellen. In 2013 werd hij veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor het witwassen van crimineel vermogen. De Amerikanen namen toen voor ruim 50 miljoen dollar aan bezittingen en geld in beslag bij de drugsbaas.

De 64-jarige (ex) drugsbaas hoeft zijn straf niet volledig uit te zitten omdat hij uitgebreid heeft samengewerkt met de Amerikaanse autoriteiten. Onderdeel van zijn deal met justitie was dat Arrellano Felix alleen voor twee van de zeven aanklachten berecht zou worden.

De voormalige leider van de groep, Benjamín Arellano Felix, werd in april 2011 door de 0Mexicaanse autoriteiten uitgeleverd aan de Verenigde Staten. In april 2012 werd hij veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. Zijn broer Francisco Javier Arellano Felix werd in 2006 door de Amerikaanse kustwacht aangehouden en is ook veroordeeld tot een gevangenisstraf in de VS. Hij zit een straf uit van 23,5 jaar cel.