Marokkaanse hasj en een joint met hasj erin! © crime nieuws

Beschoten én gesloten Amsterdamse coffeeshops mogen allemaal weer open

Nagenoeg alle Amsterdamse coffeeshops die werden gesloten nadat ze waren beschoten, mogen weer open. De coffeeshophouders moeten zelf de planken weghalen en water en elektriciteit aan laten sluiten.

De heropeningen zijn het resultaat van gesprekken die vertegenwoordigers van de coffeeshophouders de laatste weken hebben gevoerd met de gemeente en de recherche. Die gesprekken resulteerden in een convenant met afspraken die de 174 coffeeshops kunnen tekenen. Eerst werden shops direct na een beschieting dichtgetimmerd. Dit gaat nu niet meer gebeuren. De coffeeshophouders moeten wel extra beveiligingscamera’s installeren die live worden bekeken. Daarnaast wordt in sommige gevallen nachtbewaking ingezet.

Coffeeshop The Power in de Sarphatistraat, die maar liefst drie keer is beschoten, blijft voorlopig wel dicht. Burgemeester Eberhard van der Laan wil eerst nader onderzoek van de politie afwachten en omwonenden spreken. De politie heeft tot nu toe één verdachte aangehouden in verband met de beschietingen. Het gaat om een 23-jarige Amsterdammer die ervan verdacht wordt coffeeshop DNA in de Achillestraat te hebben beschoten. Hij is inmiddels vrij maar blijft wel verdachte in deze zaak.