© US Army via Wikimedia Commons

Beschoten woning conflict criminele milieu Vianen mocht gesloten worden door burgemeester

De rechtbank heeft bepaald dat de burgemeester een beschoten woning in Vianen mocht sluiten.

Midden in de nacht werd half september in Vianen een woning onder vuur genomen. In de nacht van 6 op 7 oktober werd opnieuw een woning in dezelfde straat beschoten. Volgens de politie is de beschieting van half september zeer waarschijnlijk een vergissing en was het huis dat in oktober werd beschoten het echte doelwit van de schutter of schutters.

De burgemeester heeft op 7 oktober op basis van (beperkte) informatie van de politie besloten dat de woning die als laatste beschoten werd, gesloten moest worden en de bewoners de woning moesten verlaten. De vader van het kind dat in de woning woont zit momenteel in de gevangenis en uit informatie uit de politiesystemen zou volgens de burgemeester blijken dat hij deel uitmaakt van het criminele milieu of er in ieder geval aan gelinkt is. De vrouw was het niet eens met die beslissing en stapte naar de voorzieningenrechter. Die oordeelde dat de burgemeester de woning mocht sluiten, maar niet voor zes weken. De vrouw mocht 27 oktober terug naar haar woning, tenzij de burgemeester een nieuwe beslissing zou nemen op basis van nieuwe, actuelere en meer gedetailleerde informatie.

Op 27 oktober heeft de burgemeester daadwerkelijk een nieuw noodbevel afgegeven en meer informatie gegeven. Hij heeft zich daarbij gebaseerd op nieuwe informatie van de politie over de relatie tussen de beschietingen en de ex-partner van de vrouw. Ook een woning in Nieuwegein, waar de ouders van de ex van de vrouw wonen, is beschoten. Daarnaast heeft de politie de burgemeester laten weten dat de ex-partner van de vrouw betrokken is bij een conflict in het zware criminele (drugs)milieu, dat dit conflict nog altijd bestaat.

De voorzieningenrechter is van oordeel dat de burgemeester de woning opnieuw mocht sluiten. Er hebben zich in korte tijd drie zeer ernstige incidenten voorgedaan, waarvan nu wel voldoende duidelijk is geworden dat ze verband houden met de ex-partner van de vrouw, aldus een woordvoerder. De voorzieningenrechter De noodbevel mocht afgeven worden en dat houdt in dat de woning tot en met 18 november gesloten blijft.